
Wat is stress?
Stress je kent het vast wel. Je hebt een overvolle planning, maat bent bang dat het allemaal niet lukt. Je zit krap in de tijd en weet niet of jij je kind wel op tijd van en of naar school kan brengen. Je bent iets vergeten en hierdoor kom je naar alle waarschijnlijk te laat op je werk.
Het is vervelend als je dat overkomt en je kan een gevoel krijgen alsof je tijd te kort komt en het allemaal niet gaat redden. Je voelt dan spanning en druk. Maar betekent dit dan dat stress slecht voor je?
Is stress slecht voor je?
Op de vraag of stress (echt) slecht voor je is moeten of mogen we kijken naar de draadkracht van een persoon. De een kan immers meer hebben dan een ander. En bij ieder onder ons komt stress weer net wat anders binnen. Ieder gaat er ook weer op zijn eigen manier mee om.
Af en toe een keertje stress is ook weer heel anders dan heel vaak stress hebben. Eigenlijk ontstaan de problemen vooral als de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Op het moment dat je dat ervaart is het belangrijk om een keuze te maken een grens voor jezelf te stellen. Daarnaast is er een verschil tussen gezonde en ongezonde stress.
Verschil tussen gezonde en ongezonde stress
Als je in een situatie zit waarbij je gevaar ervaart, dan maakt je lichaam zich klaar voor een 'noodsituatie'. De hartslag stijgt en er komt veel adrenaline vrij. Dit is nodig om heel hard te kunnen rennen, te vluchten, te vechten. Deze helpt jou bij de overleving van je bestaan. Na zo'n situatie komt het lichaam weer tot rust en kan het herstellen. Dit is gezond.
Als je in het dagelijks leven veel stress ervaart geeft dit veel druk op je gevoelsleven en op hoe jij je voelt. Je zit dan telkens in de 'vlucht' of 'vecht' fase. En dat maakt lichaam en geest heel erg moe. Een burn-out kan hierdoor het gevolg zijn!
Waaraan herken je stress?
Stress gaat vaak in je lichaam zitten. Je merkt bijvoorbeeld dat je ademhaling sneller gaat, je voelt je duizelig worden of krijgt hoofdpijn. Je kan hierdoor erg vermoeid raken en of moeilijk in slapen komen.
Stress geeft niet alleen een (sterke) fysieke reactie, maar ook op emotioneel gebied kan je verschillen opmerken. Het is mogelijk dat je snel angstig voelt en of dat wat sneller prikkelbaar bent tegen bijvoorbeeld je partner.
Praktische tips voor een stressloos leven:
✿ Zorg ervoor dat je niet over je grenzen heen gaat. Weet wanneer je nee moet zeggen en of wanneer je rust nodig hebt.
✿ Voldoende pauzes creëren. Op die manier kan je geest (even) tot rust komen. Dit kan je als 'gewoonte' in je dagplanning opnemen.
✿ Sporten en of in beweging zijn heeft vaak een positief effect op lichaam en geest.
✿ Probeer zo gezond mogelijk te eten. Het eten wat je tot je neemt heeft ook invloed op je gemoedstoestand.
✿ Het kan helpen om even 10 minuten alle stress van je af te gooien, zodat jij je daarna juist meer ontspannen voelt en of de spanning die je had opgebouwd van je af kan laten glijden. Dit kan je doen door te schreeuwen of heeft heel hard op de grond te stampen. Als je in een appartement woont is het misschien handig om dit op een ander plekje te doen ;)
Bachbloesems bij stress
Bij een betere stressweerstand. Bachbloesems hebben een zeer zuiverende werking op je gemoedstoestand, ook dus wanneer je last van (veel) stress! Bach Bloesem helpt!
✔ Helpt bij de vermindering van een nerveuze gevoelens
✔ Geeft ontspanning
✔ Afname van piekeren
✔ Weer vertrouwen in jezelf krijgen
✔ Ter ondersteuning van een burn-out
✔ Beter slapen
✔ Al na enkele dagen en of weken is het verschil al voelbaar!
Wil je dat ik je help om de juiste Bachbloesem uit te zoeken? Laat het mij dan gerust weten!
Angst(ig) en stress
Angst(ig) en stress
✓ Last van angstige gevoelens
✓ Je piekert veel
✓ Je maakt je snel zorgen
✓ Je ervaart veel stress
✓ Vermindert vrees
✓ Als je je onveilig voelt en onzeker
✓ Slaapproblemen
✓ Je voelt je opgejaagd en onrustig
✓ Je hebt moeite om tot rust te komen en te ontspannen
✓ Na enkele dagen tot weken kun je al resultaat zien
✓ Snel thuisbezorgd