• Gratis verzending naar Nederland en België 🌸
  • Snel thuisbezorgd 1-2 werkdagen 🌸
  • Persoonlijk en gratis advies 🌸

Verlegenheid; In hoeverre beïnvloed dit je leven?

Gepubliceerd op 16 april 2021 om 14:03

Als spontaan contact leggen moeilijk gaat

Ben jij snel verlegen? Belemmert dit jouw leven? Dit kan behoorlijk vervelend zijn! Verlegenheid kan ervoor zorgen dat je mensen, groepen en of situaties gaat vermijden. Dit kan een behoorlijke impact op je leven hebben.

Als merkt dat je telkens dichtklapt en jou dit belemmert, dan is het een goed idee om stappen te zetten zodat je hier anders mee om kunt gaan.

 

Waar komt verlegenheid vandaan?

Verlegen zijn heeft vaak te maken met je karakter. Uiteraard kan dit door de omgeving sterker gemaakt worden. Tijdens de opvoeding kan het ook zo zijn dat je weinig tot geen zelfvertrouwen hebt kunnen ontwikkelen. Misschien had je een dominante vader of moeder en kon je daardoor niet zeggen wat je wilde. Ben je daardoor bewust of onbewust je mond gaan houden. 

 

Veel mensen die last hebben van verlegenheid hebben vaak wat minder zelfvertrouwen. Als jouw innerlijk dialoog je telkens verteld dat je iets niet kan en of dat je niets iets bijzonders te vertellen hebt. Dan kan dit een gevoel geven dat je maar beter je mond kan houden Je kan dan de neiging hebben om je terug te trekken. De verlegenheid wordt hierdoor niet minder, maar kan juist erger worden.  

 

Peuters & kleuters

Peuters en kleuters kunnen ook last hebben van verlegenheid. Thuis voelen ze zich veilig en vertrouwd en hoef je daar niet zoveel van te merken, maar zodra ze ergens naar toe gaan en of een onbekende situatie optreedt kan een kindje zich terugtrekken. Dit is geen ongezonde vorm van verlegenheid. Een kind kan immers in een fase zitten en zodra het kindje daaruit gegroeid is, is de verlegenheid verdwenen. 

 

Wanneer is verlegenheid een probleem?

Merk je dat je kindje er zelf last van heeft? Bijvoorbeeld dat het kindje ongelukkig oogt? Bach Bloesem helpt om je kindje weer in zijn of haar kracht te zetten. 

Merk je dat je kindje liever de deur niet meer uitgaat? Of dat je kindje bij iedereen zich terugtrekt? Uiteraard kan dit een fase zijn, maar als je merkt dat dit keer op keer plaatsvindt kan Bachbloesem je de juiste ondersteuning bieden in de fase waar jouw kindje op dat moment in zit. Van verlegenheid naar meer openheid en een ontspannen houding. 

 

Tips voor verlegen kinderen

Zorg ervoor dat jouw kind niet bewust of onbewust een label geeft. Kinderen kunnen hieronder lijden, maar er ook naar gaan leven. Hierdoor kan verlegenheid averechts werken en of juist versterkt worden. 

Respecteer het gevoel van je kind. Op die manier krijgt jouw kind ook de ruimte om zich niet te schamen voor hoe hij is. Toon begrip voor het gevoel van je kind. 

Stimuleer het kind om nieuwsgierig te zijn naar anderen en of naar situaties.

Praat over gevoelens die er spelen. Op die manier maak je het inzichtelijk. Als het kindje begrijpt waar iets vandaan komt, is het makkelijker om hier een geschikte oplossing voor te vinden.

Versterk het zelfvertrouwen van je kind. Onzekerheid kan dan afnemen, waardoor je kind juist meer op verkenningstocht wil gaan. 

 Verlegen

€ 29,95

Verlegen

€ 29,95

✓ Minder verlegenheid

 Je comfortabeler voelen

 Geeft zelfvertrouwen

 Voor jezelf opkomen

✓ Geeft een positiever zelfbeeld

 Na enkele dagen tot weken kun je al resultaat zien

Snel thuisbezorgd

 

 

Tips voor verlegen volwassenen 

 Oefen in de spiegel een gesprek met jezelf en zodoende kun je makkelijker contact gaan leggen met andere.

 Benoem je positieve eigenschappen n herhaal deze. 

✿ Neem zelf het initiatief. Wacht niet op een ander of op het geschikte moment. Ga in de actie zitten en overtuig jezelf dat je dit kan. 

Ga niet tegen je gevoel van verlegenheid in. Je bent snel verlegen, accepteer die gevoelens. Accepteer dat ze er zijn en probeer dan stap voor stap die gevoelens van verlegenheid te overwinnen. 

Sporten helpt om je een beter gevoel over jezelf te geven. Hierdoor kan jij beter in je vel komen te zitten. Dit versterkt je zelfvertrouwen. 

Een goede voorbereiding helpt om angst en of bange gevoelens kleiner te maken. Ga je ergens naar toe? Bereid je dan goed voor! Voorbeeld hierin is dat je thuis smalltalk kan voorbereiden en bedenk van tevoren waar jij het graag over wil hebben. 

Wees geïnteresseerd in andere mensen. Neem het initiatief om vragen te stellen die je graag van een ander zou willen weten. Wacht niet af of wees niet te volgzaam. Je kan daardoor in de 'verlegen' positie blijven hangen en dat is nu net hetgeen wat je eigenlijk juist niet meer wil. 

 

Wat doet Bach Bloesems met verlegenheid?

Bach Bloesems helpen om je assertiever te laten zijn. Om uit die cocon van verlegenheid te stappen. Natuurlijk is Bach Bloesem geen tovermiddel, maar het dient wel als ondersteuning om je zelfvertrouwen te vergroten en daardoor dus makkelijker over je verlegenheid heen te stappen.

 

✔ Als je graag assertiever wil zijn

✔ Ontspannen gevoel wil hebben

✔ Rust in je hoofd wil houden

✔ Wegebben van een vervelende spanning

✔ Je kindje voelt zich rustiger worden en meer ontspannen. 

✔ Je kindje voelt zich meer op zijn gemak bij anderen 

✔ Je kindje durft meer voor zichzelf op te komen en zich te laten zie in wie en hoe hij of zij is.